JAGODNA TORTA

Pozdrav vsem! Torej…

Preživela dva meseca Kitajske in (komaj) preživela tudi vročinski julij…Kot napisano v uvodni objavi tega bloga, je moj cilj ustvariti vsakega izmed 43 receptov za veganske slaščice iz knjige Prirodno i slatko Jadranke Boban Pejić in vsakega tudi slikovno objaviti. Sama nisem veganka, so mi pa tovrstne sladkosti zelo okusne, malce drugačne, predvsem jih ljubim pripravljene iz čimbolj naravnih sestavin. Skratka, eksperimentiram in se zabavam…

Nerada razmišljam o zamujenem, a dejstvo, da se slovenskih jagod in češenj letos nisem mogla naužiti zaradi potovanja na vzhod… je slabo 🙂 Na trgu sem bolj za tolažbo prejšnji teden ujela skoraj zadnje jagode in vseeno uspela pripraviti jagodno torto.

Njami njami jagode

Najprej pa tortna osnova. Dokaj simpl, le traja nekaj več časa…Sestavine so natanko 4: datlji, mandlji, limona, piškoti

Novi čajni servis s Kitajske – užitek ustvarjanja se poveča:)

Namočene datlje zmiksane z limoninim sokom pomešam z zmletimi mandlji in zdrobljenimi polnozrnatimi piškotki brez sladkorja. Nastane okusna zmes, s katero napolnim tortni model.

Izberemo piškote, ki jih imamo radi; seveda so lahko veganski…;)

Tortna podlaga, pečenje ni potrebno

Na to naložimo kremo iz namočenih, zmletih suhih fig, popraženega kakava, zmletih mandljev in malo jabolčnega soka.

Po vrhu le še razporedim jagode ter prelijem z agar-agar-jem (agar-agar je snov, pridobljena iz rdečih alg, služi kot odlično naravno rastlinsko nadomestilo za želatino)…in to je to!

Osebno mnenje: sladica je zelo zelo slastna, sicer kar nasitna, osnova spominja na sladico ježek (še pomnite?:); krema je vrhunska kombinacija oreščkov, fig in kakava, jagode pa vse skupaj zelo osvežijo in nadgradijo. Moja modifikacija za naslednjič: zagotovo tanjša osnova in več kreme 😉

~ od rozicka na 24 julija, 2010.

4 komentarji to “JAGODNA TORTA”

  1. Res noro hude slikce, sister… Sicer bi na splošno rekel, da imaš precej preveč cajta, ampak ga kar dobro nalagaš =)))
    – D

  2. o, njami, njami je nazaj! super, sama pa že razmišljam o modifikaciji tele tortice z malinami ali pa borovnicami …

  3. Super recepti za sladice. Kje so pa kakšne količine in razmerja koliko damo česa? Bi prosila, če jih lahko pripišeš pri vsakem receptu. Za začetnike je fino, da dobi neko predstavo koliko posamezne sestavine je potrebno dodati.

    Hvala Paty

    • Hvala Paty! 🙂 Naj pa pripišem, da ideja ni bila ustvariti bloga z recepti, temveč deliti iskreno navdušenje nad peko in dizajnom ter utrinke lastnega ustvarjanja, podane (predvsem) prek fotografije…morda se bo blog v prihodnosti celo razvil v kaj več….ne vem 🙂
      Če si pa kakega določenega recepta prav posebej želiš, sporoči na moj osebni mejl, pa pošljem 😉

      Lp Tadeja

Odgovorite David Prekinite odgovor