SLADKE TRANSFORMACIJE

Tokrat v grafičnem gradivu predstavljam nekaj primerov, lahko rečem kar prevladujočega postopka preobrazbe osnovnih sestavin pri izdelavi sladkih hrustljavih ploščic, veganske home-made različice žitnih rezin. Drobitev, miksanje, mletje. Zmanjšanje delcev.

In za kaj konkretno je šlo? Za sestavine kot so sezam, lan, lešniki, pa suho sadje, jabolčni sirup in rižev slad…ter kosmiči ajde, riža in ovsa.

Sezam zdrobim (na sliki še cel),

zmeljem tudi lan (prav tako na sliki še cel), ki ga pomešam s…

pasto TAHINI. To je krema iz zdrobljenega sezama. Izvira iz stare Perzije (danes Iran), kjer je bila poimenovana kot ‘sveta hrana’…Uporaba se je razširila po različnih delih Azije, od Libanona do Japonske. Je tudi sestavina znamenitega čičerikinega namaza HUMUS (ki se lepo druži s falaflom:)

Po tem, ko zmešamo skupaj zmiksano suho sadje, tekoči del, zmlete lešnike, sezam in lan s tahinijem, dodamo še zmlete kosmiče. Uporabila sem 3 vrste. Vsem znani ovseni, pa malo manj znani riževi in ajdovi.

Spodaj vidimo prikaz dveh faz omenjenih žit, cela zrna in iz njih narejeni kosmiči  (no, ajda ni ravno pravo žito, ker ni trava, temveč dresnovka;)

RIŽ                                                                        RIŽEVI KOSMIČI

 

AJDA                                                                   AJDOVI KOSMIČI

 

OVES                                                                    OVSENI KOSMIČI

 

Maso nadevam v pekač in spečem v 20 minutah. Rezince, palčke, kvadratki, po želji. Shranim in recimo, da dočaka kakšne izlete, ture, urice, željne posladka…

Nadvse okusno in prijetno je, če zraven uživamo še v dobrem čaju. Tu in zdaj…

Advertisements

~ od rozicka na februar 13, 2010.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: