KORENČKOV KOLAČ

 

Včasih samo pečem. Nič se ne sprašujem zakaj, ne fotografiram, ne mislim na končno prezentacijo. Se ne počutim. Tako se je tudi tole pecivo moralo speči kar trikrat preden je bilo pripravljeno na objavo. Vsakič sem si ga zamislila malo drugače in tale tretja verzija je – moram reči – tudi najboljša. Mislim, da zaradi kamutove moke. Kamut?

Minutka za izobraževanje. 

To je starodavno žito, ki so ga v  Egiptu gojili pred 6000 leti. Neke vrste stara sorta pšenice…Rekli so ji “Duša Zemlje”. No in zanimivo je to, da je bil kamut tisočletja pozabljen, odkrili pa so ga ob izkopavanjih grobnic v Dashari, Egipt, v 70. letih, kjer so samevala zrna v enem od vrčev…In kamut je energetsko nabita hrana! Nevemkolk več beljakovin, cinka in magnezija kot ostala žita…pa tudi selena, vitamina E, itd. Moka, zmleta iz zrn kamuta ima tak fin, sladek, lešnikast okus. Pa pecivu da lepo, rahlo rumeno barvo.

Bi se v sarkofagu obračal, če bi to videl…:)

Za korenčkovo pecivo potrebujemo tudi korenčke. Kdo bi si mislil.

Oblika in velikost – po želji…

Pa ga nastrgamo (korenčka):

Zmeljemo “krašowske” orehe. Domači, iz Štanjela. Prepoznaš jih po tem, da so bolj bogi na pogled, majhni so, težko se trejo, dajo malo od sebe glede na količino energije, ki si jo vložil vanje, a so po drugi strani veliko okusnejši in polnejši kot kupljeni merkator ali – bognedaj – avstrijski že zmleti…

In dodamo še tekoči del. Kokosovo olje (belo na vrhu), pa agavin sirup in limonin sok.

Ko je korenčkov kolač pečen, ga ohladimo, čez pa prelijemo mešanico tofuja in/ali sojinega vanilijevega pudinga/deserta, ki ji dodamo malo sladila, stisnjene pomaranče in njene lupinice ter vanilije v prahu.

Zelo fajn vse skupaj.

Advertisements

~ od rozicka na januar 15, 2010.

4 komentarji to “KORENČKOV KOLAČ”

  1. Hmmm, tale blog mi gre vedno bolj na živce. Namen “spletnih dnevnikov” ni ravno da te zlakotijo, utrudijo, solzijo oči, povzročijo slinjenje… Predlagam da za zveste bralce zorganiziraš degustacijski večer!
    Lušno drugače, zelo lušno!
    Čehi bi rekel: “Sedi ena” (ko pri nas 10).

  2. Medo, pozdravljen!:)
    Seveda. O predlogu glede degustacije tudi sama že dolgo razmišljam! Se bo potrebno česa zmisliti in povabit ljudi. Morda združeno s kakimi švedskimi fotkami..:)
    Hvala za komplimente, me veseli, da so odzivi…

    Študijski pozdrav v Praho!

  3. Se prijavljam na degustacijo.:)
    Super blog!

  4. Hvala Vesna! Seveda, degustacija za vsakogar..:)

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: