ZA MIKLAVŽA PEČEMO 2…MANDLJEVE KEKSE!

Drugi del prazničnega pečenja predstavljajo supersimpl mandljevi piškotki. Slajeni z javorovim sirupom so se pustili slikati takole…

Steklenička z javorovim listom v ozadju je polna temnega, gostega, sladkega sirupa, ki ga iz drevesnega soka nekaterih vrst javorjev (Acer saccharum in Acer Nigrum) pridobivajo – največ v Kanadi (Quebecu) in potem edino še v Združenih državah Amerike. V hladnih klimatih ta drevesa pred zimo shranijo sladkor v svojih koreninah, ki se kot sok spomladi dvigne navzgor in od koder ga je nato moč tudi črpati…Ta proces so poznali in ga izkoriščali že ameriški staroselci.

Danes se ga večinoma uporablja tam, od koder tudi prihaja, zatorej na raznih vafljih, palačinkah, popečenih kruhkih, v čajnem pecivu in ovseni kaši…

Za to, da so piškotki res pomandljeni poskrbi mandljevo maslo. Poleg tega pa razen že omenjenega sirupa, moke, ovsenega mleka, vanilije, soli, pomarančne lupinice in pecilnega praška (vinskega kamna), potrebujemo le še natanko 24 mandljev. Za prav toliko piškotov. Da beli, goli čepijo na njih – kot se zagre, jih je potrebno sleči in malo popražiti. Potunkam jih v vrelo vodo, da se lažje slečejo in potisnem v pečico za 8 minut, da dobijo barvo… 

Točno 24

Po masakru…

In še vroči, mehki, mandljevi hlebčki, tik pred pokušino..:)

Advertisements

~ od rozicka na december 6, 2009.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: