MAFINI 3 V 1

3 v 1?

Mafini so hudo hvaležna reč. Zmešaš suhe sestavine, zmešaš mokre sestavine, jih prideneš skupaj in že so skoraj v znamenitem pekaču z vdolbinicami za kolačke…In tako se kaj rado zgodi, da malo poeksperimentiram in ustvarim različice. Nekaj dodam ali kaj drugega odvzamem in že se v istem pekaču peče tudi po nekaj različic…

Zato torej danes predstavljam 3 različne recepte za mafine na en mah. 3 okusne muhe na mah ali dušek. Na eks.

Vsak mafin je celota zase. Individuum, ki ga oblikujemo iz enotne mase. Torej vsak mafin pripada tudi večji celoti, iz katere je nastal. Zanimivi so, kot eni človečki, tile kolački…

Tokrat predstavljam različice s kokosom in datlji, koruzne s suhimi marelicami in mafine brez pšenice s kivijem in slastnim prelivom. Pa poglejmo…

Velik, slasten, sočen – datelj. Mnjam.

Kdo bi si mislil, da tudi koruzni zdrob (iz njega naredimo dobro staro polento) odlično “paše” v sladice…Predvsem navduši s prijetno zrnato strukturo in lahko v veliki meri nadomesti količino moke v receptu.

Od alternativnih opcij za kravje mleko mi je najljubše ovseno. Med letošnjim bivanjem na Švedskem sem izvedela, da so postopek izumili prav v kraju Lund (sicer znano staro univerzitetno mesto), blizu katerega sem stanovala. Povezava, ki večini ne pomeni nič, v meni pa zbudi spomin na vrsto prav lepih trenutkov bivanja na Severu…

Brez Nje ni nič, kar je nastalega…Tokrat ne brez Besede, temveč brez pečice. Čeprav bi se tudi na tem mestu dalo pofilozofirati…:) 

6-6. Pol jih je bilo kokosovih, pol pa koruznih. Prve sem napolnila z o-dlično domačo porabsko marelično marmelado (Hvala, Lili!:), glavne sestavine so dateljni, tofu, lešniki, kokosova moka, ovseni kosmiči…druge pa sem napolnila z že znano Carobello (za slavospev glej prejšnji prispevek), glavni okus jim dajejo koruzni zdrob, mandlji, suhe marelice, ovsena smetana, rižev slad…

Spodaj kokosov, zgoraj koruzni

 

Vogue, Paris 1947:)

Potem pa se lotim še kolačkov s kivijem (Iztok, Dunja, rešitev uganke za vaju:), kjer zdrob tokrat zmešam s pirino in riževo moko,

dodam vanilijo in kivi (izvorno sicer borovnice ampak hej, zdaj pa res ni čas zanje!)

“Nikoli več ne bo majhen in zelen…”

…posebej sestavim mokri del (olje, limonin sok, rižev slad, ovseno mleko) ter vse lepo premešam in nadevam v modelčke…

Rezultat pa se je tudi tokrat razodel kot eno slastno doživetje.

Malica ob leposlovju, servirana na strešniku Žičke kartuzije…La vie est belle. Vraiment!

Advertisements

~ od rozicka na november 25, 2009.

One Response to “MAFINI 3 V 1”

  1. odlično, mjami, mjami…
    vidim, da se moram kmalu spet oglasiti pr’Tadeji.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: