Pa pozdravljeni!

Hja…in svet je “bogatejši” za še en nov blog…Pravzaprav naj ga kar takoj predstavim kot projekt z omejeno življenjsko dobo. Čeprav na tem mestu velja pripisati, da se sicer zavedam, da nič kar je fizično ni večno, obstaja pa v neki drugi obliki, vendar ali lahko sploh govorim o omejeni trajnosti neke dobrine kot je pisanje bloga? Seveda bosta njegov spomin in vpliv (na kakršenkoli način že) nesmrtna, ker pa je njegov obstoj v vsakem primeru v tem trenutku odvisen od obstoja črne prenosne škatle na katero tipkam, pojem postane zmuzljiv. Ampak ja, lahko se vseeno premaknem v sosednjo sobo, na “stacionarca” in pišem tam…Vendar pa ali je možno, da se naenkrat znajdem na celem svetu brez enega samega računalnika in blog postane nemogoče komunikacijsko sredstvo? V teoriji da. V praksi malce težje…Enako se lahko sprašujemo kako je bilo s knjigo. S fizično stvarjo, katere pojavnost je med drugim določala tudi tedanja tehnologija… Ma lahko torej strnem, da bo blogov duh živel tudi po koncu vnašanja mojih prispevkov.

Želim pa si, da ta duh postane konkretna, otipljiva, sočna posledica, ki se v končni fazi spet transformira v čustva, psiho…

Čas je, da postanem tudi sama konkretna. Zakaj sploh gre?

Prejšnji petek, mislim da je bil. Po pošti prejmem paket. Težko pričakovana knjiga, ki mi jo je poslala ljuba prijateljica. Gre za novo izdajo knjige Prirodno i slatko Jadranke Boban Pejić. Čudovih 43 receptov za sladice. Brez jajc, brez mleka, brez belega sladkorja. Z veliko slastnih sestavin. Iz zakladnice svetovnih tradicij; tudi naše…

Knjiga "Prirodno i slatko"

In izjasnila se je vznemirljiva ideja o projektu, katerega priča ste sedaj. V tem trenutku:) Speči prav vsakega od receptov in izkušnje podeliti s svetom. Na tem mestu ne boste našli natančnega poteka izdelave, klasičnih napotkov, receptur…bom pa prek biološkoveganskoorganskoekoloških:) predvsem pa z ljubeznijo in zbranostjo pripravljenih sladic poskušala predstaviti in izraziti del sebe:

Ustvarjalnost. Variacije na temo. Stvar, s katero se srečujemo ne le tisti, ki imamo tovrsten poklic, temveč tudi vsak, ki v življenju išče in je radost, igrivost, raznolikost, odločenost za dobro…

Design. Peka je lahko tudi čudovito polje za izraz estetike. Kompizicije. Detajlov…Raznoraznih premislekov, ki se preslikajo v čisto konkretne rezultate. Tako kot arhitektura, ki (naj) ne ostane le na samozadostnem izrazu arhitekta. Arhitektura, ki je pravzaprav poveličevanje življenja in ustvarjena od ljudi za ljudi…tako lahko tudi peka z zavestjo, mislim, potuje v telesa in občutja deležnih ter jih resnično nahrani…

Vrednost hrane. Zanimivo, ravno danes se mi je ponudil eden izmed odgovorov…Pri tem mi je bil v pomoč moj oče, prehranski tradicionalist:

 “Kakšna sol je to, ta, oranžna?” (Oče)

“Himalajska.” (Jaz)

“Aja? Pri transportu je sigurno zavel kak vetrc iz Černobila in stvar okužil…” (Oče)

Jaz pa: “Hja, zna biti. Vendar če stvar prihaja iz krepkega, prvobitnega področja, nafilanega z energijo, ne verjamem, da bi ga “prva sapica” človeške neumnosti zmotila…Če pa prihaja iz že uničenega, izmaličenega (kao ekološka Nizozemska; ste že poskusili njihovo “prazno” eko zelenjavo?), potem jo pa res lahko napade karkoli…Tako kot s človeškim telesom in močnim imunskim sistemom!”

Tako. Za prvo objavo bodi dovolj. V kratkem sledijo Rožičeve kocke s suhim sadjem…

Do takrat pa…srečni in zadovoljni bodite!

Advertisements

~ od rozicka na november 10, 2009.

12 komentarjev to “Pa pozdravljeni!”

  1. Bravo Tadeja! Takih blogov je vedno premalo……v pričakovanju prvih receptov, Daša

  2. Hmmm, je bilo govora o pozabi in minljivosti tvojih “iztisov” na temle spletniku. Pa poglejmo, poleg tebe sva vsaj še 2 človeka, ki sva prebrala to objavo, za mentalno stanje druge osebe ne vem, zase pa lahko trdim, da sem si objavo zapomnil in je ne bom pozabil, lahko bi si celo upal trditi, da me je zaznamovala, v meni nekaj prebudila, obudila in me za vedno (morda sicer neopazno) spremenila. S svojim novim jazom bom vplival tudi na ljudi okoli mene, oni na druge… Tadeja, mar se zavedaš da boš s svojim blogom spremenila svet??:)
    Malček pretiravam a vseeno veš kaj sem mislil povedat.
    Vso srečo pri novih prispekih, kar tako naprej!

    Medo

    • Glej ga no glej, pa če to ni Medo Luka!! Prefinjeno si pustil svojo sled v tekstu:)
      Hvala ti za te spodbudne besede, dragi prijatelj. Humor je bil vedno (in je še) tvoj močan prispevek k pozitivnem spreminjanju sveta okrog sebe:)

      P.S: V novembru se žal ni izšlo, pričakuj pa naju definitivno!!!

  3. Zelo lepa stran, nabita z ustvarjalno energijo. Pisanje pa napeto in bralca ne pusti na cedilu. Upam na čimprejšnje realizacije tvojih bodočih kuharskih podvigov…

  4. Simpatično zabaven projekt, ideja super, besedne zveze neprecenljive, komaj čakam nadaljevanje

  5. Napisano tako, da se te dotakne, vizualno zelo všečno. Mislim, da nas je kar precej podobno mislečih. Čeprav se v praksi le redko lotim brkljanja po kuhinji, ti morda rata, da me prepričaš. Le tako naprej!

  6. Mislim, da sem pred kratkim imel čast preizkusiti eno tvojih sladic, ki verjetno že izvira iz te knjige… zabavna izkušnja! 😉
    Seveda se še javim za testerja :)))

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: