JABOLČNA PITA

Predragi bralec oz. gledalec. Njaminjami peka se vrača! Po malce daljšem hiberniranju se tokrat predstavlja enajsta sladkost, klasika v novi preobleki, jabolčna pita. Z nekaj dodatki primerna prav za tole zimsko obdobje…

Poseben, lep občutek je, ko zunaj naletavajo snežinke, se počasi mrači, v kuhinji pa že diši po skorajšnji sladki dobroti. Praženi mandlji, cimet, sveže nastrgana limona in pravkar pečeno testo…Takrat se prepustim toku dogodkov tu in zdaj in samo ustvarjam. Osrečujoče je, ko občutiš preobražanje sestavin, ko poskrbiš, da se v danem trenutku udejanji najboljše možno…

Pogled skozi okno. Sneg, ki na debelo in belo vse prekrije……

Kot nek kontrast zgornjemu pa idejo o bistvenem pri tokratni sladici ponazarja spodnja slika. Sočno, barvito, ogrevalno. Cimet, jabolka in mandlji -preprosta, topla in nevsiljiva zimska kombinacija.

Pa si poglejmo še posamezne igralce in njihove vloge pri tokratni jabolčni igri…

Seveda brez jabolk ne gre:) Gospodična z nazobčeno “rostfrei” krinolino pomaga pri njihovi preobrazbi v nastrgano stanje.

Ko pokažemo določeno mero vztrajnosti z nekaj manj kot desetimi jabolki, je nadev že skoraj pripravljen. Ne skoparim s cimetom, dodam še limonino lupinico, malo riževega slada, ščepec mešanih začimb, prinešenih s Švedske (kardamom, ingver, klinčki, piment), mlete pražene mandlje ter vse skupaj premešam z 2 žlicama domače slivove marmelade.

Pred tem še zamesim testo. Pirina, pšenična polnovredna moka ali kaj takega, dodatek koruzne moke, pa še kokosovega olja in jabolčnega soka. Oblikujem 2 hlebčka, iz enega razvaljam prvi krog in ga v tortnem modelu zapečem za 10 minut. Osnova. Nanj naložim nadev, prekrijem z razvaljanim drugim delom testa in po pol ure peke vzamem iz pečice:

Komaj dočakam konec fotografiranja in se topim ko pokušam. Nikoli nisi več isti:)

About these ads

~ od rozicka na januar 9, 2010.

2 Responses to “JABOLČNA PITA”

  1. Pred kratkim sem odkrila Vaš blog in v se trenutku zaljubila v mamljive sladice :) Verjamem, da so (vsaj) tako dobre kot zgledajo. In če upoštevamo, da so še zdrave…čista desetka :)
    Zanima me, če bi bilo možno dobiti natančne količine sestavin za testo jabolčne pite. Že dolgo iščem zdrav in okusen recept za krhko testo in Vaš se mi zdi zelo zanimiv.
    Veliko veselja pri ustvarjanju še naprej!

    • Pozdravljena Nika!
      Hvala za vse te pozitivne besede, me veseli, da vam je všeč!
      Seveda, recept za več kot odlično testo jabolčne pite:
      *skodelica je 2 dl
      – 2 skodelici moke tip 850
      – 1/2 skodelice koruzne moke
      – 1/2 skodelice olja
      – 1/4 do 1/2 skodelice jabolčnega soka
      – 1/4 čajne žlice soli

      Ogrejte pečico na 180°C, zamesite vse sestavine za testo tako, da sok postopno dolivate v vse preostale sestavine. Testo na koncu ne sme biti lepljivo. Razdelite ga na 2 dela, razvaljajte vsak del posebej med dvema peki papirjema v obliko pekača. En del položite na naoljen pekač in pecite 10 minut na 180°C. Po tem naložite nadev, pokrijte z drugo, še surovo plastjo testa, učvrstite stike in z vilicami našpikajte nekaj odprtin, da lahko med pečenjem uhaja para. Pecite vse skupaj še pol ure na 180 – 200°C.
      Uživajte :)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Log Out / Change )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Log Out / Change )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Log Out / Change )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 26 other followers

%d bloggers like this: